fbpx

FC Barcelona, Barça voor de vrienden, won vorige woensdag met 6-1 van PSG. In alle eerlijkheid… ik heb de match niet gezien. Wat ik wel gezien heb, zijn de financiële cijfers van Barça. Die zijn misschien iets minder historisch.
Waar vind je de financiële informatie van een voetbalclub als FC Barcelona? Gewoon op hun website. Als je zoekt op ‘annual report’ dan krijg je een rapport van 203 bladzijden. De eerste 191 pagina's staan vol stoere foto's. Enkel de allerlaatste pagina's vertellen iets over hun financiën. Waarschijnlijk ben ik de enige die dit leest.
Barça is een bedrijf als een ander dat graag winst wil maken. Onderstaande tabel geeft je de info:

Resultatenrekening Barça

Barca PL

Deze cijfers zijn een samenvatting van de resultatenrekening, een document dat vertelt hoe je jaarlijks aan winst of verlies komt.

De kolommen:

  • De rode kolom geeft de cijfers van het jaar 15/16. Barça eindigt zijn boekjaar op 30 juni. Een boekjaar hoeft dus niet samen te vallen met een kalenderjaar. Voor een voetbalploeg lijkt het me heel logisch het boekjaar te enten op het voetbalseizoen.
  • De tweede kolom cijfers (in het blauw) is het budget voor 15/16. Wat werd er verwacht?
  • De rechtse kolom vertelt wat er vorig seizoen aan financiële prestaties werd geleverd.
Laten we naar de rode ‘actuals’ gaan:
De inkomsten bedroegen 679 miljoen euro. Niet mis! Blijkbaar is dit een record in de geschiedenis van de club. Details vind je op de grafiek hieronder.
Revenue Barça!!
Het zal je niet verbazen dat vooral de marketing een pak geld oplevert: het roze blokje van 268 miljoen is niet mis. Ook media (168 miljoen) en stadium (158 miljoen) scoren niet slecht.
Barca rev
 
Back to reality. Geld binnenhalen is een ding, geld verdienen iets anders.
Winst Barça...
Even terug de eerste grafiek erbij halen:
Barca PL
 
De monsterinkomsten van 679 miljoen euro leveren een winst op van slechts… 29 miljoen. OK, in het budget stond maar 20 miljoen, dus er is een pak meer verdiend dan voorzien. Ik ben ervan overtuigd dat de financiële directeur aan de algemene vergadering heeft gepresenteerd dat hij 45% boven het budget heeft gepresteerd.
Waar zit de grote kost? Dat kan je raden. Je zal maar de lonen van mannen als Messi en Neymar moeten betalen. Het jaarrapport vertelt dat de salarissen van de voetballers 66% uitmaken van de inkomsten. Zo kom je op een loonkost van 448 miljoen, enkel voor voetballers. Dan moet ook nog het management, de technische, sportieve en ondersteunende staf betaald worden.
 
In financiën berekenen we ook graag de winstmarge:
Nettowinstmarge = Profit After Tax/Revenue = 29/679 = 0,042 = 4,2%
Wat zegt dit? Op elke 100 euro aan inkomsten werd in het seizoen 15/16 een bedrag van 4,2 euro verdiend. Niet slecht, maar ook niet echt fantastisch. In een eerdere blog berekende ik de winstmarges van Facebook, een heel ander verhaal.
Voetballers zijn dure vogels. Ik heb echt de verkeerde stiel gekozen.

Meer weten?

Nog graag een voetbalblog? Misschien vind je deze over Real Madrid ook leuk.

vera smets

Vera Smets houdt ervan financiële cijfers in mensentaal uit te leggen. €njoy!

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!